Asistenţă pentru Soţi

Pentru soţ, realitatea abuzului poate avea efecte devastante. Trădarea încrederii sacre, pierderea loialităţii maritale, amestecată cu delict spiritual din partea unuia al cărui rol ridică pretenţii de puritate şi sfinţenie, trece dincolo de puterea de înţelegere pe care soţul victimei o poate avea în primă fază.

Deşi nu este ţinta principală, soţul este de obicei victima secundară a abuzului împotriva soţiei sale. Consecinţele acestui abuz conduc deseori la probleme emoţionale şi spirituale imense. Rămase nerezolvate, aceste probleme pot continua ani de zile, şi numai harul lui Dumnezeu poate reface aceste vieţi distruse.

CUM DE S-A PUTUT ÎNTÂMPLA AŞA CEVA?

Există multe motive care fac dificil pentru soţi să trateze acest tip de exploatare. Pe cât este de esenţială înţelegerea dinamicii de fond ce are loc în cadrul abuzului sexual pastoral, pe atât de important este să înţelegem faptul că abuzul nu este logic. Cineva care alege în mod intenţionat să rănească o altă persoană poate aduce o grămadă de scuze pentru acţiunile lui, dar nimic nu poate justifica cu adevărat răul produs. Primul şi cel mai important pas pe care un soţ trebuie să-l facă pentru a facilita vindecarea începe prin a alege să privească acţiunile soţiei sale în lumina corectă. Legătura dintre soţia lui şi pastorul ofensator nu ar trebui considerată egală şi reciprocă. Aproape fără excepţie, soţia prezintă o vulnerabilitate emoţională care, exploatată, devine punctul de acces al abuzului. Adăugând la aceasta încrederea oarbă pe care femeia o are în pastor vom obţine un rezultat şi mai devastant.

În mintea ei, ea nu a căutat să găsească un înlocuitor pentru soţul ei optând pentru o relaţie cu pastorul ei. Ea a căutat pur şi simplu speranţă şi vindecare şi a fost exploatată de cineva ascuns într-o formă de sfinţenie care, în timp ce s-a arătat că ar vrea să ajute, de fapt a abuzat de această încredere sacră. Tragic dar adevărat!

Din păcate, cu cât abuzul este mai mare, cu atât creşte nivelul controlului ce trebuie exercitat asupra victimei pentru a o determina să păstreze secretul şi să colaboreze. Victima a plătit preţul vindecării emoţionale prin contactul fizic, legătură forţată şi manipulată cu grijă de către pastorul agresor. Deseori victima nu poate vedea o cale prin care să iasă de sub influenţa controlatoare a agresorului şi, în disperare, se consolează cedând revendicărilor sale deghizate cu atâta îndemânare.

CUM AŞ PUTEA SĂ O CRED?

Odată ce contactul abuziv s-a încheiat, o componentă esenţială pentru refacerea şi vindecarea relaţiei dintre soţ şi soţie se găseşte în procesul de reconstruire a încrederii. Din nefericire, este mult mai uşor să pierzi decât să recâştigi încrederea. Pentru tine ca soţ, pot exista lucruri pe care soţia ta le face şi care pot părea ca fiind aluzii, sau care pot funcţiona ca un mecanism de declanşare a sentimentelor negative, oglindind evenimentele care au avut loc în timpul abuzului. Pe cât de dificil poate părea, încearcă să abordezi aceste probleme într-o manieră obiectivă. Spune-i soţiei tale că atunci când aceste lucruri se întâmplă, ele te fac să te simţi nelalocul tău şi suspicios. Deşi acum îţi dai seama că reacţionezi sub influenţa experienţelor din trecut, roag-o să te ajute să găseşti o soluţie pozitivă la această problemă.

Unele lucruri vei putea să le schimbi, altele vor trebui abandonate total. Un exemplu ar putea fi acela că deoarece agresorul a păstrat legătura cu victima prin email sau telefon, aceste puncte de contact ar putea fi schimbate pentru a transmite un semnal clar agresorului că nu i se mai permite contactul pe viitor. De-a lunglu timpului, zonele de vulnerabilitate rămase vor fi acoperite pe măsură ce dragostea şi încrederea voastră vor fi restabilite.

Dacă aceasta este situaţia în care te afli, va fi necesară o linie de comunicare deschisă şi continuă între tine şi soţia ta pentru a descoperi punctele vulnereabile ce au fost exploatate de către abuzator şi care i-au permis să aibă acces. Un consilier creştin calificat te-ar putea ajuta pe parcursul acestui proces dificil. Uneori este extrem de greu să fii sincer, dar atât unul cât şi celălalt va trebui să căutaţi pe Dumnezeu în rugăciune pentru înţelepciune şi călăuzire pentru a vedea care aspecte ale vieţii voastre au nevoie de schimbare şi pentru a-ţi proteja căsătoria şi soţia de eventuale noi atacuri.

CUM SĂ IERT?

Poate că nu vei putea să recuperezi toate pierderile legate de căsătoria ta, dar există speranţă, şi poţi afla vindecare. În timp ce recunoşti că iertarea este o poruncă biblică, capacitatea de a ierta este un act al harului divin. Roagă-te ca dragostea iertătoare a lui Dumnezeu să-ţi fie aşezată în inimă şi să-ţi poţi privi soţia prin ochii Săi. Din acest moment, rolul tău ca soţ este să calci pe urmele Acelui al cărui exemplu ţi-a fost pus înainte şi care, atunci când a fost abuzat s-a rugat: „Iartă-i Tată, căci nu ştiu ce fac.” Pentru ca iertarea să fie deplină, ea trebuie să fie necondiţionată. Mâine s-ar putea să ţi se reamintească din nou de suferinţa şi durerea prin care ai trecut. Dacă ai iertat cu adevărat, nu-ţi poţi retrage iertarea atunci când amintirile dureroase ies la suprafaţă. Vei fi nevoit să le laşi întotdeauna acolo unde harul lui Dumnezeu le-a aşezat: în adâncul mării.

Cel mai important lucru este însă să-ţi aminteşti că rolul tău de conducător spiritual al familiei ţi-a fost uzurpat. Şi, dacă nu te vindeci spiritual, nu vei putea să creşti pentru a fi potrivit pentru rolul de conducător pe care ţi l-a desemnat Dumnezeu în familia ta. Pe parcursul procesului de vindecare este absolut necesar să menţii, sau să restabileşti, o legătură temeinică cu Dumnezeu. Pe măsură ce faci acest lucru, vei continua să te vindeci şi să creşti devenind acel lider spiritual pe care şi-l doreşte Dumnezeu.

S-ar putea să te simţi ispitit să-L învinovăţeşti pe Dumnezeu pentru toate relele care au venit peste tine, dar în felul acesta nu faci nimic altceva decât să mergi mai departe pe firul minciunilor care au fost folosite pentru aducerea la îndeplinire a acestor rele teribile împotriva ta şi a soţiei tale de la bun început.

Este normal să se nască în tine mânia şi resentimentele împotriva pastorului agresor. Dar mânia este distructivă şi duce la eşec. Vindecarea începe numai în momentul în care esti gata să oferi iertare. Roagă-L pe Dumnezeu să îţi dea harul Său pentru a putea ierta pe acela care a încercat să te distrugă, şi lasă ca dragostea lui Dumnezeu să-ţi umple sufletul.

Cu tristeţe o spun, dacă agresorul nu se pocăieşte, plata acţiunilor sale va fi pierderea şi ruina veşnică.